How You Can Become an Efficient Digital Marketing Specialist?

An overview on digital marketing

Once you think of the word digital, it refers to different channels that are used up in order to give a unique look by providing the audience ways to tackle issues all the more. To know a better overview of the same it is important to take admission in various digital marketing classes to learn about significant ideas on the same.

digital marketing training institute in delhi

There are two kinds of marketing namely- inbound marketing as well as outbound marketing which is also known as digital marketing. Through this high quality data driven marketing of various products you can serve digital technologies mainly via internet. This even includes use of devices like- mobiles, tabs and other digital advertising medium to do the task.

Who is a digital marketing specialist?

Since digital marketing stands the test of time in order to optimize various potentialities of business with latest tools there has come up various options like Search Engine Optimization as well as marketing. To be a successful digital specialist, one needs to undergo digital marketing training from reputed institutes so that you can get the best knowledge. New tools help in increasing marketing techniques by following true-blue digital marketing resources.

This in turn helps in growing credibility in the market. By utilizing proper digital marketing resources and step by step training one can easily get hold of ways which are not only fruitful but also effective. A digital marketing specialist helps in various ways in which one can easily give great start-ups to the business with unique creative content to impress the people.

Focusing on digital marketing strategies

To learn in details about processing of digital marketing strategies, one needs to take proper digital marketing course that is conducted in step by step method to make one aware of further proceedings. There are various well known institutes who run courses on digital marketing classes so that there comes up a clear picture of the same.

A digital marketing institute teaches you the right way of doing business and growing it efficiently from a small start up to a bigger platform. There are many customers and even business clients who are online all day. This is because they never want to leave a single moment of profit.

How important is internet marketing to the digital world?

The capital city of India-Delhi is helping candidates who are interested in starting their own business firms. The digital marketing course in Delhi is one such initiative started by reputed institutes in Delhi to give support to these business bent of mind. Marketing is a social process where impact is spreaded over a vast area in both cases of profit and loss.

Internet marketing is quite an inexpensive and can be started as and when thought. In the present times customers are moving towards internet strategies to grow their business by going online. Research on social media can prove greater decisions through reviews and participation.

Delhi and its marketing institutes have set up many trends which have revolutionized the way of online marketing for medium scale industries. These institutes teach candidates that choosing a strong marketing strategy is not a choice but a necessity for every business firm.

Top 20 Digital Marketing Interview Questions and Answers

Tensed about the Digital Marketing Interview even after all the preparation? You need to know what kind of question will be asked to you and how beautifully you can answer them to crack the interview successfully.  Here Top 20 DM questions and answers, you should not ignore.

Digital Marketing Interview QA

1. Explain digital marketing in your words:

Ans.:Digital Marketing is about spreading brand awareness using the online platforms and numerous tactics such as SEO, SMO, SEM, Email Marketing, Content writing etc.

2. Why did you choose Digital marketing?

Ans.: It’s a growing industry. And there are lots of opportunities in it also you get a chance to  learn many different skills and to expand your knowledge

3. What are the major categories of digital marketing?

Ans.:Digital Marketing is mainly divided into two types:

Inbound Marketing and Outbound Marketing. Inbound includes SMO, SMM, webinars and newsletters which are used to increase website clicks and traffic. Outbound marketing includes placing ads, cold-calls, and e-mails or reach out potential customers via online platforms.

4. What is SEO?

Ans.: SEO stands for search engine optimization. It is a methodology of techniques used to increase the number of visitors to a website by obtaining a high-ranking placement in the search results page of a search engine (SERP)

5. What is SMO?

Ans.:This aspect of optimization deals with increasing your company’s online presence and online reputation through social digital platforms.

6. What is SEM?

Ans.:It containsaspects such as search engine optimization, paid listings and other search-engine related services and functions that will increase exposure and traffic to your Web site

7. What is Keyword and keyword density?

Ans.:“Keyword” is the word that a user’s enters into a search engine to find specific information.Keyword density tells you how often a search term appears in a text in relation to the total number of words it contains.

8. Explain what is PPC?

Ans.:PPC refers to the pay-per-click, a model of internet marketing in which marketers pay a fee each time one of their ads is clicked. It’s a technique of buying visits to your site, instead of attempting to “earn” those visits organically.

9. What is Google AdWords Remarketing?

Ans.:Google AdWords remarketing is a targeted marketing tactic which helps marketers to reach individuals who have visited their website earlier but didn’t make a purchase.

10. List out some of the best online marketing tools?


  • MailChimp
  • Hubspot
  • Hootsuite
  • Google analytics.

11.What is crawler?

Ans.:A crawler is a program that visits Web sites and reads their pages and other information in order to create entries for a search engine index.

12.What are different Google Algorithms?


  • Google Panda (Focusing on Content Quality)
  • Google Penguin (Focused on Links)
  • Google Hummingbird

13.Which tool can be used to diagnose the errors in the page?

Ans.: Web master tools.

14.What is off-page SEO?

Ans.: Off-Page SEO refers to all the things that you can do directly OFF your website to help you rank higher, such as social networking, article submission, forum & blog marketing, etc.

15.What is Page Rank, DA & PA?

Ans.:Earlier Google use to provide pagerank (from 0 to 10) for pages but now they have stopped to updating the processPageRank depends upon the quality of the web pages. Pages that are well structured, has relevant content  receive a higher PageRank and are more likely to appear at the top of the search. There are many other factors that measure the quality of the web pages. These days instead of PageRank, the Domain Authority & Page Authority are used to major the page quality. These are quality factors scaled up to 100 points.

16.What is link building?

Ans.:Link building is the technique of acquiring hyperlinks from other websites to your own in order to increase traffic on your page. These linksare used by users to navigate between pages on the internet.

17.What do you mean by link juice?

Ans.:Link Juice is the amount of positive ranking factor that a link passes from one page to the next.

18.What do you mean by backlink?

Ans.:The incoming links to your website or webpage are referred as Backlink. It is also called as an inbound link.

19.What is Cross linking and what are the function of Cross linking?

Ans.:Cross linking is a process of exchanging links. In other words I link to you and you link to me.

20.What do you mean by Cloaking?

Ans.:Cloaking is a deceptive way of optimizing your website for search. In this method, a different content will be shown to the search engine crawler than what is presented to the end users.

Career Opportunities in Digital Marketing after MBA

Digital marketing is becoming very essential in India. Until 2010, many businesses did not take it seriously. They were not ready to change and were stuck with traditional marketing practices but with time as the people are spending a lot of time on internet, it is has become necessary to use digital platforms for the marketing purpose. To get a good job, you need to have this additional certification included in your toolkit.

Job opportunities after MBAIf you are holding an MBA degree or currently pursuing it, then digital marketing certification course will add an extra edge to your degree. Digital marketing is the latest and essential trend to successfully run any business. Businesses are going digital and digital marketing is taking over the traditional marketing. Internet is the initial place to start the marketing of business offerings.


Doing a certification in digital marketing course will add extra value to your MBA degree and will increase your career opportunities.

The digital marketing course includes:

  • Search Engine Optimization (SEO)
  • Search Engine Marketing (SEM)
  • Social Media Marketing (SMM)
  • Email Marketing
  • Inbound Marketing
  • Growth Hacking
  • Web Analytics
  • Mobile Marketing
  • Content Writing

Going through Digital Marketing certification programs will help one get familiar with the above mentioned sides of Digital Marketing. Having these abilities will give you an advantage in the digital world! Recruiters and businesses, today, look for the above stated skills in candidates as the major part of their customers is online, checking out the type of products and services they are selling. To stay ahead in the competition businesses need the dedicate team for online marketing.

You can specialize in any of the above according to your interests and understanding. Digital marketing is one of the job oriented courses after MBA which gives growth in career, in terms of position as well as salary. Here are the digital marketing salaries and roles,

salary in digital marketing


Digital marketing course will help you to get a better marketing job. Digital marketing job opportunities have increased radically in past few years. One of the main reasons, why IT professional are turning towards it, is the digital marketing salary range. Companies offer good salaries to the digital marketers with technical background. Digital marketing has job opportunities for everyone. And it is advantageous for the entrepreneurs too.

Digital Marketing training after MBA is a worthy investment of time as well as money. The skills developed through learning Digital Marketing will help you to grab the opportunities offered by digital platforms.