Top 20 Digital Marketing Interview Questions and Answers

Tensed about the Digital Marketing Interview even after all the preparation? You need to know what kind of question will be asked to you and how beautifully you can answer them to crack the interview successfully.  Here Top 20 DM questions and answers, you should not ignore.

Digital Marketing Interview QA

1. Explain digital marketing in your words:

Ans.:Digital Marketing is about spreading brand awareness using the online platforms and numerous tactics such as SEO, SMO, SEM, Email Marketing, Content writing etc.

2. Why did you choose Digital marketing?

Ans.: It’s a growing industry. And there are lots of opportunities in it also you get a chance to  learn many different skills and to expand your knowledge

3. What are the major categories of digital marketing?

Ans.:Digital Marketing is mainly divided into two types:

Inbound Marketing and Outbound Marketing. Inbound includes SMO, SMM, webinars and newsletters which are used to increase website clicks and traffic. Outbound marketing includes placing ads, cold-calls, and e-mails or reach out potential customers via online platforms.

4. What is SEO?

Ans.: SEO stands for search engine optimization. It is a methodology of techniques used to increase the number of visitors to a website by obtaining a high-ranking placement in the search results page of a search engine (SERP)

5. What is SMO?

Ans.:This aspect of optimization deals with increasing your company’s online presence and online reputation through social digital platforms.

6. What is SEM?

Ans.:It containsaspects such as search engine optimization, paid listings and other search-engine related services and functions that will increase exposure and traffic to your Web site

7. What is Keyword and keyword density?

Ans.:“Keyword” is the word that a user’s enters into a search engine to find specific information.Keyword density tells you how often a search term appears in a text in relation to the total number of words it contains.

8. Explain what is PPC?

Ans.:PPC refers to the pay-per-click, a model of internet marketing in which marketers pay a fee each time one of their ads is clicked. It’s a technique of buying visits to your site, instead of attempting to “earn” those visits organically.

9. What is Google AdWords Remarketing?

Ans.:Google AdWords remarketing is a targeted marketing tactic which helps marketers to reach individuals who have visited their website earlier but didn’t make a purchase.

10. List out some of the best online marketing tools?

Ans.:

  • MailChimp
  • Hubspot
  • Hootsuite
  • Google analytics.

11.What is crawler?

Ans.:A crawler is a program that visits Web sites and reads their pages and other information in order to create entries for a search engine index.

12.What are different Google Algorithms?

Ans.:

  • Google Panda (Focusing on Content Quality)
  • Google Penguin (Focused on Links)
  • Google Hummingbird

13.Which tool can be used to diagnose the errors in the page?

Ans.: Web master tools.

14.What is off-page SEO?

Ans.: Off-Page SEO refers to all the things that you can do directly OFF your website to help you rank higher, such as social networking, article submission, forum & blog marketing, etc.

15.What is Page Rank, DA & PA?

Ans.:Earlier Google use to provide pagerank (from 0 to 10) for pages but now they have stopped to updating the processPageRank depends upon the quality of the web pages. Pages that are well structured, has relevant content  receive a higher PageRank and are more likely to appear at the top of the search. There are many other factors that measure the quality of the web pages. These days instead of PageRank, the Domain Authority & Page Authority are used to major the page quality. These are quality factors scaled up to 100 points.

16.What is link building?

Ans.:Link building is the technique of acquiring hyperlinks from other websites to your own in order to increase traffic on your page. These linksare used by users to navigate between pages on the internet.

17.What do you mean by link juice?

Ans.:Link Juice is the amount of positive ranking factor that a link passes from one page to the next.

18.What do you mean by backlink?

Ans.:The incoming links to your website or webpage are referred as Backlink. It is also called as an inbound link.

19.What is Cross linking and what are the function of Cross linking?

Ans.:Cross linking is a process of exchanging links. In other words I link to you and you link to me.

20.What do you mean by Cloaking?

Ans.:Cloaking is a deceptive way of optimizing your website for search. In this method, a different content will be shown to the search engine crawler than what is presented to the end users.